معماری ساختمان

اکنون در زمانی به سر میبریم که چنین به نظر میرسد دوران همه گیری کووید 19 را پشت سرگذاشته ایم. اما به هر اندازه که این موضوع را بپذیریم، تغییراتی که این بیماری بر سبک زندگی انسانها و به خصوص رویکردهای معماری و شهرسازی در سراسر کره زمین گذاشته، بسیار گسترده و غیر قابل چشم پوشی است. این تغییرات تمام وجوه زندگی انسانها را تحت تاثیر قرار داده است؛ نوع ارتباطات اجتماعی و فراگیر شدن گردهمایی ها و جلسات آنلاین، تمایل بیشتر مردم به حضور در فضاهای باز و نیمه بازی که هوای آزاد در آن جریان دارد و در نهایت کار کردن از محیط خانه و حضور بیشتر و طولانی مدت در این فضا، از موضوعاتی هستند که سبک و رویکردهای نوینی را وارد دنیای معماری کرده است. هر چند که نمیتوان به تمام این رویکردها "جدید" بودن را نسبت داد اما میتوان ادعا کرد که توجه به آنها حداقل پس از دوران کرونا اهمیت دو چندان یافته است.


طراحی و معماری ساختمان

استفاده از گیاهان در فضای داخلی ساختمانها و به خصوص معماری آپارتمان مسکونی یکی از موضوعاتی است که همواره مورد علاقه طراحان و کاربران بوده است اما همانطور که اشاره شد به دلیل حضور بیشتر مردم در خانه در طراحی و معماری آپارتمانها، اختصاص فضاهای مختلف برای کاشت گیاهان و استفاده از تمهیداتی که شرایط مطلوب را برای رشد و شادابی آنها فراهم کند، از جمله مهمترین دغدغه های عصر حاضر برای معماران است.

برای آپارتمان نشینان، بالکنها پلتفرمهای مهمی جهت استراحت و حتی تعاملات اجتماعی محسوب میشوند و پس از دوران کووید نیز فرصتی مناسب برای بازنگری در نحوه طراحی و ساخت آنها به عنوان فضای باز در طراحی و معماری ساختمانها فراهم شده است. امروزه به کمک پیشرفت‌های مختلف در صنعت ساخت و ساز و همچنین تاکیدهای مکرر برای ایجاد شهرهای سبزتر، حضور باغ‌های شهری در برنامه‌های توسعه برای بهبود زندگی شهروندان به یکی از عناصر ثابت تبدیل شده‌اند. این طرح‌ها مجموعه جدیدی از چالش‌ها مانند پشتیبانی ساختاری، نگهداری، مراقبت از گیاهان و انواع گیاهان مناسب برای محیط شهری را ارائه می‌کنند. این چالشی است که بسیاری از توسعه دهندگان شهری را مشتاقانه به سوی خود میکشد زیرا قصد دارند تا باغها را به مرکز فضاهای زندگی شهری در طراحی و معماری ساختمانها تبدیل کنند.

جنگل یا باغ عمودی یک مفهوم معماری است که طیف گسترده رنگی برگهای آن به نوعی جایگزین مصالح سنتی در نازک کاری دیوارها در معماری مدرن ساختمان مسکونی محسوب میشود، که این امر معماری مدرن بسیار شایع شده است. معماری بیولوژیکی با تکیه بر صفحه ای از پوشش گیاهی، نیاز به ایجاد یک میکرو اقلیم مناسب، فیلتر نور خورشید و رویکردی گسترده تر و نه کلیشه ای در مباحث تکنولوژیکی و مکانیکی برای پایداری دارد. مباحثی که در ادامه آمده است، مهمترین ویژگیها و موضوعاتی هستند که در طراحی فضاهای سبز در معماری ساختمان مسکونی مورد توجه قرار می گیرند

پیشنهاد میشود مطلب برای کسب اطلاعات بیشتر درباره طراحی برج مسکونی روی لینک کلیک نمایید.


معماری ساختمان


طراحی و معماری آپارتمان

زیستگاههای بیولوژیکی:

جنگل عمودی با افزایش تنوع زیستی، شکل‌گیری یک اکوسیستم شهری را در طراحی و معماری ساختمانها ترویج می‌کند که در آن گونه‌های مختلف گیاهی، یک محیط عمودی مخصوص به خود ایجاد کرده اما همگی در همکاری با یکدیگر در شبکه موجود کار می‌کنند. این جنگلهای عمودی در معماری ساختمانها قابلیت تبدیل شدن به زیستگاه پرندگان و حشرات مختلفی را دارند (با تخمین اولیه 1600 نمونه از پرندگان و پروانه‌ها) و به این ترتیب، موجب احیای گونه های مختلف جانوری و تجدید حیات آنها میشوند.


کاهش آلودگی:

جنگلهای عمودی در طراحی و معماری ساختمانها به ایجاد یک ریز اقلیم و فیلتر ذرات ریز موجود در محیط شهری منجر میشوند. تنوع گیاهان مورد استفاده علاوه بر به ایجاد رطوبت و اکسیژن، دی اکسید کربن و ریزگردهای معلق در هوا را جذب کرده و از ساکنان ساختمان در برابر تشعشعات و آلودگی صوتی محافظت میکنند، این مورد در معماری مجتمع مسکونی رعایت میشود.


انتخاب درختان و گیاهان مورد استفاده:

در بسیاری از موارد، انتخاب گونه‌ها و میزان تراکم آن‌ها با توجه به جهت و ارتفاع نما و در طی مطالعات طولانی انجام میشود. همچنین گیاهان مورد استفاده در طراحی و معماری ساختمانها از میان گونه های گلخانه ای انتخاب می شوند تا به شرایط فضای بالکن و یا پاسیو عادت داشته باشند.


نماهایی با قابلیت رشد و تغییر رنگ:

جنگل عمودی، نمایی همیشه در حال تکامل و رشد است که رنگ آن بسته به فصل و طبیعت مختلف گیاهان مورد استفاده، تغییر میکند و بنابراین در نمای شهری تاثیر قابل توجهی بر جای میگذارد.


سیستم آبیاری

این موضوع پس از مطالعات هواشناسی و محاسبه نیازهای آبیاری هر گونه گیاهی با بررسی ویژگی‌های اقلیمی تعیین میشود. بسته به این که هر گونه گیاهی در کدام سمت نما قرار خواهد گرفت و نحوه توزیع پوشش گیاهی در هر طبقه، میزان آبیاری مشخص خواهد شد.

در ادامه و با توجه به مباحث مطرح شده، به نمونه هایی از طراحی و معماری ساختمانهایی که با رویکرد معماری سبز و باغ های عمودی ساخته شدهاند خواهیم پرداخت. همانطور که اشاره شد این موضوع مختص به دوران پس از کووید 19 نبوده و در سالهای پیش از آن نیز در طراحی و معماری آپارتمانها مورد توجه بوده است. اما دوران قرنطینه موجب تاکید دوباره بر این شیوه از طراحی و توجه بیشتر به آن شد.


طراحی و معماری ساختمان



معماری آپارتمان مسکونی

طراحی آپارتمان مسکونی مدرن آسمان در هند با رویکرد ارائه باغهایی عمودی به شهر حیدرآباد انجام شده است. این بنا شامل 127 واحد دوبلکس با مساحتی بین 240 تا 370 متر مربع است که هر کدام دارای یک تراس سبز خصوصی است.

در معماری مدرن ساختمان مسکونی آسمان، گروه پندا به گونه‌شناسی معماری "خانه خصوصی با باغ" پرداخته است که در آن هر واحد دو طبقه را بالکنی به مساحت 500 فوت مربع (46 متر مربع) شامل یک مسیر از چمن‌زار و یک فضای سبز مدولار احاطه کرده است. طراحان در معماری ساختمان مسکونی آسمان، این امکان را برای ساکنان فراهم کرده اند که در باغ های خصوصی گیاهان و سبزیجات مورد علاقه خود را کاشته و حداکثر استفاده را از فضایی که در اختیار دارند ببرند. باغها همچنین به عنوان یک سیستم خنک کننده برای ساختمان، تهویه طبیعی را در سراسر مجموعه فراهم کرده و ساکنان را در برابر آب و هوای گرم حیدرآباد محافظت میکنند. این سیستم تا 60 درصد انرژی مصرف شده توسط یک ساختمان مسکونی معمولی را کاهش داده و میزان کربن تولید شده توسط آن بسیار پایین است. کل مجموعه مطابق با سبک معماری سنتی هندو طراحی شده است که چیدمان، جهت گیری، هندسه فضایی و همچنین اهمیت ایجاد معماری در هماهنگی با طبیعت را در اولویت قرار میدهد.


مطلب پیشنهادی: معماری مدرن ساختمان


سرتاسر بالکنها در این بنا با چمن پوشیده شده و گلدان هایی مدولار و هماهنگ با جنس و رنگ مصالح به کار رفته در طراحی و معماری آپارتمان مدرن، در پشت حفاظ های بالکن به عنوان خارجی ترین لایه نما که پوشش گیاهی را در خود جای داده، خود نمایی میکند. برای خروج آب مورد استفاده برای آبیاری، کف سازی بالکن مجهز به دو سیستم زهکشی برای چمن و گلدانها است.


معماری ساختمان مسکونی



معماری مدرن ساختمان مسکونی

طراحان در معماری آپارتمان مسکونی CC Residence مشابه بسیاری از پروژه های مسکونی دیگر در شهر هوچیمین ویتنام، یافتن راه حلی برای شرایط زندگی راحت در یک منطقه شهری پرجمعیت در مناطق استوایی را هدف اصلی خود میدانستند. همراه با رشد سریع اقتصادی، شهر هوچیمین نیز مانند سایر شهرهای آسیایی با رشد جمعیت بسیار بالایی روبرو بوده و تقاضای روزافزون برای مسکن موجب شده است تا برنامه ریزان شهری با افزودن تعداد طبقات آپارتمانها، بر تعداد واحدهای مسکونی بیفزایند. در نتیجه این امر، اتخاذ شرایط زندگی مناسب مانند برخورداری خانه ها از نور طبیعی، تهویه و فضاهایی با کیفیت روزبه روز دشوارتر می‌شود.

ایده معماران در طراحی و معماری آپارتمان CC Residence این بود که حجم مجاز قابل ساخت را با ایجاد دو وید سبک کرده و با حجمهای برداشته شده از فضای داخلی، تقسیم آنها به قطعات کوچکتر و اتصالشان به بدنه بیرونی ساختمان به عنوان بالکن، در نهایت به یک توده متخلخل دست پیدا کنند. با انجام این کار به باد و نور طبیعی اجازه داده شده است که در هر گوشه از واحدها جریان داشته و ساکنان از فضای سبز نیمه باز و خصوصی برخوردار باشند.


معماری آپارتمان مسکونی سیسی رزیدنس دارای پنج طبقه و هفت آپارتمان است که دو واحد آن دوبلکس با حیاط اختصاصی می باشد. این هفت واحد دارای دو وید داخلی با چندین بالکن رو به بیرون هستند. ویدهای داخلی، حیاط‌های خصوصی، فضاهای رختشویی و شفت‌های تهویه را برای خانه‌ها فراهم می‌کنند، در حالی که بالکن‌های خارجی به همراه آجر دو لایه، یک نمای "دو پوسته" را ایجاد می‌کنند که از خانه‌ها در برابر آب و هوای گرمسیری منطقه محافظت می‌کند. نمای دو پوسته در طراحی آپارتمان مسکونی با دو لایه ترکیب شده است؛ لایه داخلی از آجر و دهانههای شیشهای و لایه خارجی از آجر در بیرونیترین بخش، آجرهای مشبک در حفاظ بالکنها و فضای سبز. این نما سایبان ایجاد می کند، اجازه جریان هوا در بین لایه های تشکیل دهنده ساختمان را میدهد و تا حد ممکن از فضای سبز ایجاد شده برای کاهش تابش و گرمای خورشید و ایجاد فضایی برای آرامش و استراحت در طراحی مجتمع مسکونی استفاده میکند. در روند طراحی و پردازش حجم در طراحی و معماری ساختمان، جانمایی بالکنها به صورت تصادفی و خودانگیخته انجام شده که موجب ترکیب بنا با بافت اطراف و ارائه بیان معماری زمینه گرا که به همسایگیهای خود احترام می گذارد شده است.


معماران Trinhvieta در رابطه با این پروژه چنین بیان میکنند که:

« توسعه یک شهر به طور اجتناب ناپذیری بر شرایط زندگی ما تاثیرات مثبت و منفی دارد. در طراحی آپارتمان مسکونی سی سی رزیدنس ما سعی کرده ایم تا با ایجاد چندین نوع سایه خورشید از لبه بام و دیوارهای آجری توخالی با فضای سبز، حس یک خانه گرمسیری را به تصویر بکشیم تا با کاهش تابش شدید خورشید، فضاهایی آرامش بخش و راحت فراهم کنیم».


معماری ساختمان مسکونی



طراحی آپارتمان مسکونی مدرن 

این ساختمان 104.5 متری، اولین پروژه مسکونی در آسیا توسط استودیو Heatherwick است که پاسخی منحصر به فرد را در ادغام طبیعت با زندگی آپارتمانی در شهر ارائه می دهد.


معماری ساختمان مسکونی EDEN به گونه‌ای است که تداعی کننده ستون فقرات باشد: تیغه های مستطیل عمودی نما با پنجره‌های باریک، همراه با بالکنهای سبز قرار گرفته در بین آنها، تکمیل کننده این ایده هستند. این رویکرد حریم خصوصی را برای هر یک از بیست آپارتمان فراهم کرده و امکان شکل گیری یک فضای نشیمن مرکزی که قلب هر واحد مسکونی را تشکیل می دهد را به وجود آورده است.


تمرکز بر ایجاد یک باغ برای هر آپارتمان پاسخی به چالش قطع ارتباط بین آپارتمانهای مرتفع و فضای سبز در خیابانهای سنگاپور است. تراس مربوط به هر واحد در معماری ساختمان مسکونی EDEN، با فرم صدفی خود، با تراسهای طبقه بالا و پایین همپوشانی داشته و موجب ایجاد سایه های خنک در ترازهای ارتفاعی مختلف شده است. همچنین این تراسهای سبز علاوه بر برخورداری از حفاظ های بلند و گیاهان آپارتمانی رونده، که به سمت پایین آویزان می شوند، از حریمی ویژه برخوردار بوده و امکان دید به داخل تراسها زمانی که ساکنان خانه در آن حضور می یابند، وجود ندارد. تیغه های به کار رفته در پیرامون بدنه در طراحی آپارتمان مسکونی مدرن EDEN نیز تاکیدی دوچندان بر حفظ حریم خصوصی فضای باز هر بلوک دارد.

اگر میخواهید درباره طراحی ویلا نیز اطلاعات مناسبی کسب نمایید روی لینک کلیک نمایید.


معماری مدرن ساختمان مسکونی

معماری مدرن ساختمان مسکونی Bi House Nha Trang، استودیو Pham Huu Son Architects، 2022

Bi House در زمینی به مساحت 80 متر مربع ساخته شده و تلاش کرده است تا نزدیک به این میزان مساحت را با فضاهای سبز عمودی در سراسر ساختمان ایجاد کند. این موضوع باعث شده است تا در فضای داخلی بنا یک محافظ طبیعی در برابر گرما، سروصدا و گردوغبار ایجاد شده و همچنین نمای خانه با آنچه به طور معمول در طراحی آپارتمان مسکونی رایج است، کاملا متفاوت باشد.


برخورداری بنا از تهویه طبیعی در برابر گرمای مرکز ویتنام، اولویت نخست معماری پایدار در این منطقه است. برای رسیدن به این هدف، از چندین راه حل در معماری ساختمان Bi House استفاده شده است. اتاق خواب اصلی در طراحی آپارتمان مسکونی مدرن در طبقه آخر توسط یک لایه از جنس چمن از گرما محافظت میشود. برای دو اتاق خواب در طبقه میانی که بیشترین گرما را در بعدازظهر جذب میکنند، یک پاسیو عمیق ایجاد شده است که دو فضا را از هم جدا کرده و با امتداد از طبقه همکف تا بام، یک فضای تهویه و یک دیوار دوم برای محافظت در برابر تابش گرمای خورشید ایجاد میکند.


باغ های سبز اطراف خانه در معماری آپارتمان مسکونی Bi House باعث افزایش هوای خنک طبیعی می‌شوند. دو نوار سبز همانند یک کمربند، سه وجه از ساختمان را دربرگرفته و با کنار رفتن پنجره های آکاردئونی، به مساحت فضای داخلی خانه اضافه می شوند. علاوه بر کنترل گرما، نورپردازی نیز در طراحی آپارتمان مسکونی Bi House بسیار مورد توجه بوده است. در سراسر فضاها، بازشوهای شیشه ای به طور انعطاف پذیر در موقعیتهای مختلف جانمایی شدهاند تا با وارد کردن نور طبیعی به داخل، مصرف برق را به حداقل برسانند.


معماری آپارتمان مسکونی



طراحی آپارتمان مسکونی

در میان کاربریهای مختلف، طراحی و معماری ساختمانهای مسکونی یکی از رایج ترین و شاید ساده ترین موضوعاتی است که معماران به آن میپردازند. با این وجود بسته به میزان پتانسیل سایت و خلاقیت معمار، یک پروژه مسکونی میتواند به سمتی حرکت کند که به یکی از برجسته ترین و محبوب ترین آثار یک معمار تبدیل شود. این خلاقیت در طراحی و معماری آپارتمانهای مسکونی می تواند در زمینه و صورتهای مختلفی بروز کرده و به نیازهای پروژه پاسخ دهد.

همانطور که اشاره شد، رویکرد معماری سبز نه تنها در معماری ساختمانهای مسکونی بلکه در سایر کاربریها نیز بسیار مورد توجه است. در این نوشتار تمرکز بر طراحی و معماری آپارتمانهای مسکونی به جهت بازنگری در تعریف فضایی پس از دوران کووید 19 و قرنطینه های طولانی مدت است.


مطلب پیشنهادی: طراحی آپارتمان مدرن


در پروژه های بررسی شده، آشکار بود که یکی از مهمترین نکات در رابطه با طراحی فضاهای سبز و باغ های عمودی، استفاده از فضای بالکن و تراس در معماری ساختمانهای مسکونی است. حتی در اقدامی جسورانه در طراحی و معماری آپارتمان CC Residence معماران با خالی کردن فضای داخلی بنا و اختصاص آن به پاسیو، از احجام به دست آمده برای ایجاد بالکن هایی سوار بر نما استفاده کردهاند.

موضوع مهم دیگر در طراحی آپارتمان مسکونی با رویکرد باغ های عمودی، ارزش افزوده ای است که این سبک طراحی به پروژه میبخشد. ساکنان این آپارتمانها این امکان را دارند که با گشودن پنجره ها، یک باغچه خصوصی را به خانه خود اضافه کنند. به دلیل نوع، فرم و تراکم گیاهان مورد استفاده در این بالکنها، حتی با وجود هوای گرم و تابش شدید خورشید نیز مشکلی برای ساکنان در مواجهه با فضای باز به وجود می آید، زیرا سایه و رطوبت ایجاد شده، شرایط دمایی مطلوبی را برای آنها فراهم میکند. بدین ترتیب در صورت توجه به نیازهای فنی در طراحی باغ های عمودی، می توان حداکثر بهره برداری از حضور آن ها را در معماری ساختمانهای مختلف برد.