
هتل پاپولوس واقع در شهر دنور در ایالت متحده آمریکا، پروژهای است که استودیوی معماری گانگ به مناسبت روز زمین از آن رونمایی کرد. طراحان این هتل 265 تختخوابی، حفاظت از زمین و منابع آن را رسالت خود دانسته و طرح نهایی هتل، بیان معماری آگاهیبخشی است که نسبت به بحرانهای زیستمحیطی هشدار میدهد. نمای الهام گرفته از بافت تنهی درخت صنوبر نخستین تصویر از این هتل است که پیش از ورود به فضای داخلی، مهمانان را مجذوب خود میکند.
● سایت پلان، نخستین چالش در جدیدترین طراحی هتل استودیو گانگ
مهمترین چالش پیش از آغاز طراحی و معماری هتل، فرم مثلثی شکل سایت ومایل طراحان به برخورداری تمام وجوه ساختمان از دید مناسب بود. سایت پروژه در محل تقاطع دو خیابان پر رفتوآمد و در نزدیکی بزرگترین پارک شهر و ساختمانهای مهم آن واقع شده است. از این روی توجه به معماری هتل و نمای آن از اهمیت ویژهای برخوردار بود.
● ایده طراحی حجم و نما از کجا شکل گرفت؟
سازه و فرم ساختمان به گونهای طراحی شده تا بر فرم سه گوش سایت تاکید داشته باشد. ورودی ساختمان در نازکترین بخش این سازه قرار گرفته و پس از آن، سازه به طرف رئوس مثلث کشیده شده و ضخیم میشود. طراحان هتل پاپولوس برای فرم منحصربهفرد نمای خارجی از الگوهای موجود بر روی تنه درخت صنوبر الهام گرفتهاند. نمای خارجی این ساختمان، عاملی مهم در پایداری هتل و هماهنگسازی آن با آب و هوای متغیر شهر دنور محسوب میشود.
مطلب پیشنهادی: جدید ترین معماری هتل 2022
بیرونزدگی لبه هر پنجره در دیزاین هتل، زاویهای همسو با جهت تابش خورشید داشته و با سایهاندازی در داخل اتاقها میزان مصرف انرژی را به حداقل میرساند. این بیرونزدگیها متحرک هستند و به شکل دستی قابلیت تنظیم شدن با جهت تابش خورشید در ساعات مختلف روز را دارند. کاربرد دیگر بیرونزدگیها، ممانعت از برخورد آب باران با شیشههای نما و به دنبال آن، کمتر شدن نیاز ساختمان به نظافت شیشههای خارجی است. این ویژگی در طراحی نما قدم مهمی در زمینه پایداری و خودبسندگی (Self-Sufficiency) آن محسوب میشود. رنگ خنثی و سفید پوسته نما در معماری هتل، سرتاسر بدنه ساختمان را احاطه کرده و در راستای تاکید بر فرم سازهای، در محل رئوس مثلث به سمت پیادهروها خم میشود. به کار بردن شیشه در میان عناصر سازه، دید مناسبی از پیادهروها به لابی ارائه میدهد. طرح نهایی نما به گونهای است که از داخل و خارج ساختمان بر مناظر اطراف تاکید میکند.
● معماری داخلی، قابی برای شهر دنور
طراحی داخلی هتل و به ویژه در اتاقها، مدام به مسافران یادآوری میکند که به بیرون نگاه کن! معماران گانگ برای رسیدن به این هدف، اتاقهای هتل را با حداقل متراژ یا میکرو-یونیت طراحی کرده و از رنگهای خنثی و چیدمان سبک مینیمال در معماری داخلی آن بهره بردهاند. بدین ترتیب تمرکز و توجه مسافران پس از ورود به اتاق به جای وسایل و طراحی داخلی، به منظره بیرون جلب خواهد شد و با دیدی بینظیر به پارک و مناظر طبیعی اطراف ساختمان مواجه میشوند. در برخی از اتاقها، فضای زیر پنجره به محلی برای نشستن یا میز کار تبدیل شده تا ارتباط بیشتری میان ساکنین اتاقها و فضای بیرون برقرار شود.
طراحی و ساخت هتل در طبقه اول به صورتی است که ارتفاع پنجرهها به 9 متر میرسد تا ورود نور طبیعی و دید را برای لابی، رستوران و فضاهای عمومی تامین کند. بافت و ریتم تکرارشونده نمای هتل کاملا در راستای کاربری فضاهای داخلی آن عمل میکند. عرض هر پنجره، یک اتاق هتل را پوشش داده و ابعاد این گشودگیها با توجه به نوع کاربری فضاهای خصوصی و عمومی، تغییر میکند. فرم منحصربهفرد پنجرهها نیز از چشمهای موجود بر روی تنه درخت صنوبر (که نماد شهر دنور است) الهام گرفته شده است.
با وجود قرارگیری سایت در محلی پررفتوآمد، در معماری هتل پاپولوس هیچ پارکینگی در نظر گرفته نشده است. این موضوع علاوهبر کاهش استفاده از موادی که میزان تولید کربندیاکسید را افزایش میدهد؛ مانند استیل و بتن آرمه (مصالحی که معمولا در ساخت پارکینگ استفاده میشوند)، موجب تشویق به استفاده از حملونقل عمومی نیز میشود. افزایش رفتوآمد عابرین در پیادهروها، توجهها را به سمت لابی و فضای داخلی هتل جلب خواهد کرد.
● فضای سبز و کاهش میزان کربن
درختان و گیاهان کاشته شده در فضای باز هتل پاپولوس قادر به جذب کربندیاکسید ناشی از سوختن 500 هزار گالن گاز هستند و بدین ترتیب در کاهش میزان کربندیاکسید تولید شده موثر خواهند بود. پوشیده شدن سقف از گیاهان بومی در طراحی و معماری هتل بر دید به کوهستان مجاور تاکید دارد. همچنین خالی کردن بخشی از حجم بام، تراسی به شکل باغ ایجاد کرده و فضاهایی مانند رستوران و کافه در میان آن جانمایی شدهاند. مهمانان هتل میتوانند در زمان استراحت و در حین نوشیدن یک فنجان قهوه، از همجواری با گیاهان بومی منطقه لذت ببرند.
● یکپارچگی میان طراحی و معماری هتل و بستر آن
شهر دنور در سالهای اخیر به عنوان یکی از زیباترین شهرهای ایالات متحده انتخاب شده و سالانه تعداد زیادی توریست برای دیدن مناظری بیمانند به این شهر سفر میکنند. همچنین در سالهای اخیر افراد زیادی این شهر را به عنوان محل زندگی خود انتخاب کردهاند. هدف اصلی طراحی و ساخت هتل پاپولوس علاوه بر ادغام با سایت و تاکید بر مناظر اطراف، افزودن به جاذبههای شهر دنور، به عنوان محلی برای زندگی و یا گذراندن اوقات فراغت و در عین حال محافظت از محیطزیست است.
سه گوش بودن حجم ساختمان راهحل هوشمندانه طراحان برای استفاده هر چه بیشتر از مناظر پیرامونی و در عین حال جلوگیری از جلب توجه بیش از اندازه توده ساختمان و محدود کردن دید به پیرامون آن است.
در تمام مراحل طراحی و معماری هتل پاپولوس؛ از کانسپت و ایدهپردازی تا انتخاب مصالح، مسئله پایداری اولویت اصلی معماران بوده است. استفاده از بتن کم-کربن (Low-Carbon Concrete) و مصالح قابل بازیافت، علاوهبر تامین مقاومت سازهای، به کاهش متریال مورد نیاز برای نازککاری و به حداقل رساندن ضایعات و همچنین کم شدن میزان کربندیاکسید تولید شده در مراحل ساخت بنا منجر شده است.
درخت صنوبر شهر دنور، پاسخی خلاقانه و هوشمند به چگونی محافظت از محیطزیست و منابع انرژی است. طراحی و ساخت هتل پاپولوس به عنوان نخستین هتل کربن صفر در جهان، دو هدف مهم را دنبال میکند؛ برقراری حداکثر تعامل میان انسان و محیطزیست و افزایش حس مسئولیتپذیری در مقابل طبیعت. معماران این پروژه، خواهان افزایش آگاهی مهمانان خود و دیگر معماران در رابطه با شرایط بحرانی محیطزیست هستند و هتل پاپولوس نقطه شروع این حرکت انقلابی خواهد بود.
تمامی مراحل ساخت هتل و همچنین نگهداری از آن، به صورت کربن-مثبت است، بدین صورت که با توجه به میزان فضای سبزی که در دیزاین هتل و زمینهای مجاور آن استفاده شده، میزان کربندیاکسید تحمیل شده از ساختمان به محیطزیست چندین برابر کمتر از میزان گازهای گلخانهای خواهد بود که توسط پوشش گیاهی آن جذب میگردد و بدین ترتیب این ساختمان هیچ آلودگی برای محیطزیست و بستر خود نخواهد داشت.
1- معماری پایدار در فضاهای اقامتی
با کاهش میزان همهگیری بیماری کرونا و از سرگیری سفرها در سال 2022، اکنون بیش از هر زمان دیگری لازم است معماران با آخرین ترفندهای رایج طراحی هتل آشنا شوند. معماری هتل باید به گونهای انجام گیرد که نه تنها قادر به تطابق با سایت و هنجارهای فرهنگی و تاریخی آن باشد، بلکه در جلب مهمانان و رضایت آنها از سایر رقیبان خود پیشی بگیرد.
رویکردهای جدیدترین معماری هتل در سال 2022 یک شعار مشخص را دنبال میکند: "خانهای به دور از خانه". هدف این رویکرد ایجاد محیطی گرم و آرام برای مهمانان است تا تجربه خوبی را برای آنان به ارمغان آورد. این رویکرد بر مواردی نظیر توجه به تناسبات فضای باز و بسته؛ که همهگیری کرونا و قرنطینههای طولانی منجر به بیشتر شدن تمایل افراد به حضور در فضاهای باز و سبز شده است، استفاده از المانهای فرهنگی سایت در ادغام با حس راحتی و صمیمیت خانه، انتخاب مصالح و تکنولوژی لازم برای عصر پس از کرونا و توجه بر عوامل پایداری ساختمان، در دیزاین هتل تاکید و توجه دارد.
هتل استقلال بوشهر؛ خانهای به دور از خانه
موقعیت مکانی: کنگان، بوشهر
معمار: محمد رحیمیزاده
مساحت: 84/1149 مترمربع
هتل استقلال در بندر گردشگری کنگان در استان بوشهر، با رویکرد تطبیقپذیری فرم و عملکرد با بافت شهر طراحی شده است. این پروژه در 5 طبقه شامل و کاربریهای اقامتی، تجاری، کافه و رستوران میباشد. در معماری هتل استقلال سعی شده است به منظور کاهش مصرف انرژی، با چرخش ریتمیک مدولهای تشکیلدهندهی نما و تراسها، نوررسانی به داخل اتاقها به حداکثر میزان خود رسیده و در عین حال با سایهاندازی در محل گشودگیها منجر به تهویه و کاهش دمای هوای داخل شود. همچنین تلفیق سبک و اصول معماری سنتی بوشهر با المانهای مدرن باعث شده تا مهمانان با حضور در اتاقهای این هتل علاوهبر تجربهی یک فضای جدید، تا حدودی با فرهنگ زندگی مردم بوشهر نیز آشنا شوند و حسی مشابه حضور در منزل بومیان بوشهر را تجربه کنند.
پیشنهاد میشود برای کسب اطلاعات بیشتر درباره طراحی مدرن نما نیز روی لینک کلیک نمایید.
● ویژگیهای معماری بومی سایت
معماری سنتی بوشهر مانند سایر شهرهای ایران دارای ساختمانهایی با حیاط مرکزی است. در آپارتمانها و ساختمانهای چند طبقه، طبقهی همکف به فضاهای خدماتی اختصاص یافته و فضاهای زندگی به طبقات بالاتر منتقل شدهاند تا از باد و تهویه مناسبتری برخوردار شوند. شکلگیری فرم کلی بنا به صورت نیمه درونگرا است و به منظور حداکثر استفاده از سایه و کوران هوا ارتفاع اتاقها زیاد، پنجرهها بلند و کشیده، و ایوانها وسیع و مرتفع در نظر گرفته میشوند. همچنین آب و هوای گرم و مرطوب بوشهر و شدت تابش آفتاب از سمت شرق و غرب باعث شده فرم ساختمان کشیده و به شکل مکعب مستطیلی در امتداد شرقی- غربی باشد. این فرم، از نظر ایجاد کوران در داخل ساختمان و کاهش رطوبت هوای داخلی نیز بسیار مناسب است.
● چالشهای طراحی و معماری هتل استقلال
از مهمترین چالشهای پیش رو برای دیزاین هتل در بندر گردشگری کنگان، استفاده از نور آفتاب است؛ به طوری که تمام واحدها از نور کافی برخوردار شده و تراسها علاوهبر تامین فضای باز خصوصی برای ساکنین، نقش فیلتر حرارتی را نیز ایفا کنند.
موضوع دیگر در طراحی و معماری هتل استقلال، ادغام کاربریهای مختلف در آن است که با اختصاص طبقات بالاتر به کاربری اقامتی و همخوانی معماری داخلی هتل و فروشگاهها از لحاظ سبک، مصالح و کیفیت فضایی به آن پاسخ داده شد.
● نحوه تعامل ساختمان و بستر
ایجاد آسایش برای مراجعان و مهمانان، کنترل عوامل آب و هوایی و استفاده بهینه از سایت ارزشمند پروژه هدف اصلی طراحی و ساخت هتل استقلال بود. سایت پروژه در نبش یکی از خیابانهای اصلی شهر قرار گرفته است و همین موضوع باعث ارجحیت دو نمای ساختمان از لحاظ بازتاب ویژگیهای سایت و تامین دید به داخل برای عابرین پیاده، نسبت به دو نمای دیگر آن میشود. همسایگیهای پروژه نیز نقشی اساسی در انتخاب مصالح، حریم گشودگیها و دسترسیهای معماری هتل استقلال ایفا کردند.
پس از لکهگذاریهای اولیه در قسمت پشتی محل استقرار ساختمان، زمینی با پلان غیراقلیدسی به وجود آمد که از آن برای ایجاد فضای باز جهت استفاده مراجعان و مهمانان استفاده شده است. جداسازی فضای این حیاط از خیابانهای اطراف نیز با استفاده از دیوارهایی با فاصلههای مشخص از هم صورت گرفت تا با ایجاد کوران هوا، در همجواری با پوشش گیاهی بومی منجر به کاهش چشمگیر دمای هوا در این قسمت شود.
● مراحل طراحی هتل استقلال
با در نظر گرفتن ویژگیهای سایت و اقلیم و الهام از معماری بومی شهر بوشهر، ابتدا حجمی به شکل مکعب مستطیل در محل سایت ایجاد شد. دو طبقه اول به بخش تجاری و خدماتی و طبقات بالا به طور کامل به بخش اقامتی اختصاص داده شدند. با توجه به تامین فضاهای متنوع اقامتی و همچنین الگوهای استاندارد معماری هتل فضاهای حدودی اتاقها و سوئیتها توسط شبکهبندی بر روی پلان، لکهگذاری و متراژ احتمالی هر فضا بر روی نمای ساختمان منعکس شد. به این ترتیب معماران در پلان و نمای ساختمان به تقسیمات اصولی و ریتمیک بر اساس نیازهای اولیه و استانداردهای طراحی هتل دست یافتند.
به منظور استفاده بهینه از نور خورشید و کنترل میزان حرارت دریافتی از طریق گشودگی اتاقها، عقبنشینیهای موجود در نما، علاوه بر ایجاد سایه که باعث کاهش دریافت حرارت از طریق پنجره به داخل واحدها میشود، تراسهایی را ایجاد کرده که منجر به بالا رفتن کیفیت فضایی واحدهای اقامتی با ایجاد فضای باز خصوصی به همراه پوشش گیاهی بومی میشود. این امر در فرآیند معماری هتل قدمی مثبت در راستای کنترل رطوبت و حرارت محیط محسوب میشود.
در بخش تجاری نیز با امتداد خطوط شبکهبندی طبقات اقامتی، هندسهای مستطیل شکل ایجاد شد که اضلاع آن همراستا با اضلاع واحدهای اقامتی بوده و همان رویکرد فرمی، برای نمای این طبقات نیز استفاده شده است.
● سیرکولاسیون و مسیرهای دسترسی در معماری هتل
سیرکولاسیون و گردش هوا در ساختمانهای پرتردد، به ویژه در سالهای اخیر بسیار مورد توجه طراحان قرار گرفته است، چرا که به دلیل همهگیری بیماری کرونا، مراجعهکنندگان و مهمانان ترجیح میدهند در فضاهای سرپوشیده که هیچ نوع دسترسی به هوای آزاد ندارد، کمتر حضور یابند.
در طراحی و معماری هتل استقلال سیرکولاسیون حرکتی در طبقات تجاری از بخش اقامتی به طور کامل جدا شده تا علاوهبر جلوگیری از ازدحام و تردد، حریم خصوصی بخش اقامتی نیز تامین شود. همچنین استفاده از وید در طبقات تجاری منجر به کمتر شدن تراکم و صلبیت فضای داخلی و امتداد دید عمودی شده است.
در هتل استقلال تلاش شده است تا حداکثر استفاده از حداقل مساحت صورت گیرد، چرا که طراحی براساس مساحتهای بزرگ دیگر در دنیای امروزی با توجه به مسائل اقلیمی و ارزش زمین، منطقی نیست و از این روی در معماری هتل تا جای ممکن فضاهایی با کیفیت و کارآمد ایجاد شدند که پرت فضایی در آنها به حداقل میزان رسیده است.
● خلاقیت با هدف معماری پایدار
ﺑﺤﺮان اﻧﺮژي و آﻟﻮدﮔﯽ ﻣﺤﯿﻂزﯾﺴﺖ از ﻣﺴﺎﺋﻞ ﻣﻮرد ﺗﻮﺟﻪ ﻗﺮن ﺣﺎﺿﺮ در ﺳﺮاﺳﺮ دﻧﯿﺎ ﻣﺤﺴﻮب ﻣﯽﺷﻮد. ﺑﺎ اﺳﺘﻔﺎده ﺻﺤﯿﺢ از ﻣﻨﺎﺑﻊ ﻃﺒﯿﻌﯽ و ﻣﺪﯾﺮﯾﺖ ﻣﻨﺎﺳﺐ ﺳﺎﺧﺘﻤﺎنﺳﺎزي ﻣﯽﺗﻮان ﺑﻪ ﺣﻔﻆ ﻣﻨﺎﺑﻊ ﻣﺤﺪود انرژی ﮐﻤﮏ ﮐﺮد و ﻣﺼﺮف آن را ﮐﺎﻫﺶ داد. در اﯾﻦ ﻣﯿﺎن ﺳﺎﺧﺖ ﺑﻨﺎﻫﺎﯾﯽ ﮐﻪ ﻋﻼوهﺑﺮ ﺟﻠﻮﮔﯿﺮي از اﺗﻼف اﻧﺮژي ﻣﻮﺟﺐ اﺳﺘﻔﺎده دوﺑﺎره از ﻣﻨﺎﺑﻊ میﺷﻮﻧﺪ اﻫﻤﯿﺖ ﻣﯽﯾﺎﺑﺪ؛ موضوعی ﮐﻪ ﯾﮑﯽ از ﻣﻬﻢﺗﺮﯾﻦ ﺷﺎﺧﺺﻫﺎي ﻣﻌﻤﺎري ﭘﺎﯾﺪار اﺳﺖ.
ﺑﻪﮐﺎرﮔﯿﺮي ﺳﺎﻣﺎﻧﻪﻫﺎي بومی ﯾﮑﯽ از اﻧﻮاع روشﻫﺎي ﻣﻮرد اﺳﺘﻔﺎده ﺟﻬﺖ ﺗﺎﻣﯿﻦ آﺳﺎﯾﺶ ﺣﺮارﺗﯽ ﺳﺎﺧﺘﻤﺎن بوده که اﺳﺘﻔﺎده از آنها در معماری سنتی ایرانی، از قدمتی طولانی برخوردار است. امروزه ﺑﺎ ﮔﺴﺘﺮش ﻣﺸﮑﻼت ﺗﺎﻣﯿﻦ ﺳﻮﺧﺖ و آﻟﻮدﮔﯽﻫﺎي زﯾﺴﺖﻣﺤﯿﻄﯽ ناشی از سوختهای فسیلی اﻫﻤﯿﺖ ﺑﻪ ﮐﺎرﮔﯿﺮي اﯾﻦ ﺳﺎﻣﺎﻧﻪﻫﺎ در ﻃﺮاﺣﯽ دو ﭼﻨﺪان ﺷﺪه اﺳﺖ.
مطلب پیشنهادی: معماری مدرن
در معماری و طراحی هتل استقلال تلاش شده تا جای ممکن از راﻫﮑﺎرﻫﺎي ﻃﺮاﺣﯽ ﻫﻤﺴﺎز با ﻣﻌﻤﺎري ﺳﻨﺘﯽ ﺑﻮﺷﻬﺮ ﺟﻬﺖ اﻓﺰاﯾﺶ آﺳﺎﯾﺶ ﺣﺮارﺗﯽ ﻓﻀﺎﻫﺎ استفاده شود. بر اساس قوانین LEED (پیشرو در طراحی بر مبنای انرژی و محیطزیست -Leadership in Energy and Environmental Design) توجه به معماری بومی هر منطقه در تمام مراحل کار شامل انتخاب سایت، ایدهپردازی و طراحی، انتخاب متریال، ساخت و نگهداری پس از آن، لازم و قابل توجه میباشد.
طراحی فضاهای باز و استفاده از گیاهان بومی در راس اصول به کار رفته در معماری هتل استقلال قرار دارد. اختصاص دادن تراسهایی مجزا و مجهز برای هر واحد اقامتی و طراحی فضای سبز نه تنها نقش موثری در زیبایی فضا، ایجاد آسایش برای مهمانان و جذب افراد به این ساختمان دارد، بلکه وجود گیاهان بومی، امر سایهاندازی و کاهش دمای هوای گرم و مرطوب بوشهر را بهبود بخشیده و در کاهش استفاده از دستگاههای تهویه موثر واقع میشوند.
جمعبندی
قرارگیری هتل استقلال در سایتی پرتردد و معماری منحصربهفرد و چشمنواز آن، میتواند به عنوان یکی از آثار به یاد ماندنی از بندر کنگان در راستای اکوتوریسم و معماری سنتی شناخته شود. طراحی این مجموعه تجاری-اقامتی با توجه به استفاده از مصالح بومی و جهتگیری بر اساس تابش خورشید صورت گرفته و با ایجاد کوران در داخل فضاهای اقامتی منجر به کاهش مصرف انرژی خواهد شد.
طراحی و ساخت هتل استقلال میتواند به عنوان یکی از نخستین ساختمانهای پایدار بوشهر، الگویی برای سایر پروژههای این استان باشد تا با کاهش تاثیرات مخرب بر اقلیم خاص منطقه، قدمی مثبتی در مسیر حفاظت از محیطزیست و مبارزه با گرمایش زمین برداشته شود.